Voordracht ‘effecten van verslaving op brein van jongeren’ op 22 oktober

woensdag, 16 oktober, 2019

Op dinsdag 22 oktober om 19.30 uur geeft klinisch psycholoog Paul Van Deun een voordracht over de effecten van verslaving op het brein van jongeren. De voordracht vindt plaats in Zaal ’t Getouw, Molenhoekstraat 2. De toegang is gratis en je moet niet inschrijven.

Paul Van Deun legt uit welke soorten van verslaving er zijn, waarom mensen zich hieraan wagen en wat de gevolgen zijn voor onder meer hun hersenen. Deze lezing is bedoeld voor ouders en leerkrachten van jongeren uit het secundair onderwijs en voor alle geïnteresseerden. Na de lezing geven hulpverleners van lokale diensten je informatie en advies.

Invloed van verslaving

Alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, tabak, energiedrankjes, gamen en gokken: wat hebben zij gemeen? Zij beïnvloeden ons denken, voelen en waarnemen. Ze worden gebruikt voor de roes of het genot. Chronisch gebruik of langdurig overmatig gebruik leidt tot ernstige fysieke, psychische en sociale schade. Het heeft een weerslag op verschillende terreinen (gezin, werk, justitie, financiën, welzijn en gezondheid) en kan leiden tot afhankelijkheid.

Mensen die verslaafd zijn aan een product of gedrag, voelen zich onvrij en machteloos. Ze kunnen zich moeilijk verzetten tegen deze drang en blijven ermee doorgaan ondanks de negatieve gevolgen. Maar toch is er hoop: therapie kan werken en de weg naar verandering van gedrag eenvoudiger maken.

Klinisch psycholoog Paul Van Deun

Paul Van Deun is klinisch psycholoog en therapeut en gespecialiseerd in verslaving. Hij was 33 jaar directeur van De Spiegel, centra voor drugsverslaafden in Kessel-Lo en Asse. Hij volgt nu als ambulant therapeut de neurobiologische ontwikkelingen op de voet en biedt van daaruit herstelgerichte behandeling aan zijn patiënten. Van Deun is voorzitter van de Vereniging voor Alcohol en Andere Drugproblemen (VAD).

Initiatief

Deze lezing is het eerste initiatief van de Stuurgroep Verslaving Mol. Deze groep bestaat uit 15 gemotiveerde mensen vanuit verschillende domeinen. De bedoeling is om een verslavingsbeleidsplan op te maken met verdere acties.

Meer info: 
Stuurgroep Verslaving Mol
014 33 15 50
Bron: 
SCHEPEN VAN VOLKSGEZONDHEID HILDE VALGAEREN