De voorjaarstentoonstelling ‘Een schemer van weemoed’ is een dubbeltentoonstelling. Van vrijdag 9 maart tot en met zondag 25 maart kan je in ‘t Kristallijn (Blauwe Keidreef 3) de expo over de Molse schilderskolonie bezoeken. Hiervoor is de toegang gratis. Van zaterdag 10 maart tot en met zondag 25 april loopt in het Jakob Smitsmuseum (Sluis 155a) de tentoonstelling met werken van Ernest Midy. Hier bedraagt de toegang 4 euro. Volwassenen met korting betalen 3 euro. -18-jarigen mogen gratis naar binnen.
Molse schilderskolonie 1880 – 1914: in de tweede helft van de 19de eeuw vond de natuurgetrouwe schilderkunst van de School van Barbizon veel navolging. Ook in ons land ontstonden kunstenaarskolonies, o.a. in Tervuren en Kalmthout. Tussen 1880 en 1914 oefende ook Mol een sterke aantrekkingskracht uit op kunstschilders. Ze stelden er hun schildersezel op om het Kempense landschap op doek te brengen of de landlieden in hun strogedekte binnenhuis. Van de tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland die hier hun inspiratie kwamen zoeken, woonden er enkelen ter plaatse. Onder andere Jakob Smits, Charles Claessens, Ernest Midy, Paula Van Rompa-Zenke en de vele anderen spoorden met de Ijzeren Rijn naar Mol. Zij verbleven er kortere of langere tijd in Hotel du Duc de Brabant op de Markt of bij een schilder die hier woonde. Onder hen academieleraars zoals Emile Van Damme-Sylva, Frans Van Leemputten, Franz Courtons, Willem Battaille, Edgard Farasyn, Otto Heichert en veel andere academisch gevormde schilders.
Ernest Midy werd in 1903 ingehaald als grote promotor van het tekenonderwijs maar later opzij geschoven wegens overtolligheid. Hoewel hij voor onze gemeente heel wat betekend heeft, kreeg Ernest Midy bij leven niet altijd de erkenning die hij verdiende. Misschien kunnen we, weliswaar met een eeuw vertraging, enigszins restitutie doen. In deze tentoonstelling vind je een selectie uit zijn beste werken.
De dubbeltentoonstelling is een samenwerking tussen de Vrienden van het Jakob Smitsmuseum en ’t Kristallijn.