Vanaf dinsdag 3 tot en met zondag 29 april loopt in Exporuimte ’t Getouw (Molenhoekstraat 2) de expo ’Kunst in Koers’. In deze tentoonstelling toont Erik Nagels schilderijen die hij realiseerde met de koers in gedachten. Je kan de tentoonstelling bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 16 uur en op zaterdag van 10 tot 16 uur. De toegang is gratis. De expo past binnen een groot eerbetoon aan de vroegere Molse fietsenfabriek Bristol: ‘Op velo Bristol’. Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.gemeentemol.be/opvelobristol.
Vanaf eind maart staat het Molse cultuurleven in het teken van de oude Bristolfabriek. We kijken met onder meer een boek, expo en retrokoers terug op de aanwezigheid van deze fietsenfabriek in Mol tijdens een groot deel van de twintigste eeuw. Naast de historische tentoonstelling ‘Op velo Bristol’ die van 31 maart tot en met 22 april plaatsvindt in De Zwaan, vind je in Exporuimte ’t Getouw artistiek werk over de koers.
De overgave van het lijden
De Expo ‘Kunst in Koers’ toont een 25-tal schilderijen van Erik Nagels die hij realiseerde met de koers in gedachten. De klemtoon ligt hierbij op de expressieve weergave van de overgave aan het lijden. Wielrenners in het bijzonder gaan tot de limiet van de menselijke mogelijkheden en Nagels probeert net die overgave te vatten in expressieve portretten, gekaderd in iconische, vooral Vlaamse landschappen. Erik Nagels raakte in kunst- en wielermilieus bekend met ‘De Ontsnapping’, een nomadisch kunstwerk dat door heel het land reisde en onder meer te zien was in Oostende, waar de renners uit polyester tussen eb en vloed vlochten om te overleven.
Bristol: de geschiedenis
Eind 1908 richten vier broers Huysmans de fietsenfabriek Bristol op. De fabriek kent haar gloriejaren na de Tweede Wereldoorlog. De fabrikant organiseert jarenlang een criterium in het centrum van onze gemeente waar belangrijke renners als Van Steenbergen, Coppi, Bartali,… aan deelnemen. Vanaf 1923 wordt één van de eerste koersen in Mol georganiseerd onder de naam ‘Groote Prijs Bristol’. De Bristol-eigenaars baten ook een velodroom uit in Mol en Geel, waar ze baanwedstrijden organiseren. In 1949 wordt Rik Van Steenbergen in Kopenhagen wereldkampioen wielrennen op een Bristolfiets uit Mol. Maar het zijn vooral gewone fietsen die het atelier aan de Markt in Mol verlaten en hun weg vinden naar fietsenwinkels over heel de Kempen.