Honderd jaar geleden zag onze streek er totaal anders uit. Wil je weten hoe anders? Kom dan op vrijdag 13 april naar de lezing ‘Waar de heide de hemel raakt’. Je bent welkom van 19.30 tot 22 uur in ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71. Spreker is Marc Smets, conservator van het Turnhouts Vennengebied.
Een eeuw geleden was onze streek nog een zee van hei… die de hemel raakte. Die heidegebieden vormden de basis van een vernuftig landbouwsysteem. Tijdens deze lezing kom je er alles over te weten. We duiken in een Kempense teletijdmachine en tonen zeldzame foto’s uit die vervlogen tijd.
Schapen op de heide
Schapen begraasden deze heide en zorgden ervoor dat het oorspronkelijk bos zich niet opnieuw kon ontwikkelen. Deze dieren leverden melk, vlees en wol voor de plaatselijke wolindustrie. Ze leverden ook de nodige mineralen om de schrale akkers te bemesten. De oude heidestruiken werden geplagd en dienden als strooisel in de potstal.
Heidebewoners
Bijen zoemden over deze paarse vlakten en leverden de enige zoetstof die de heidebewoners kenden. Van de bijenwas werden kaarsen gemaakt. Bunt werd gebruikt voor de borstelfabricatie, pijpenstrootje voor bijenkasten, jeneverbessen als smaakstof, heidevennen om de schapen te wassen en viskweek, turf als brandstof. Heel wat planten, dieren, insecten en vissen vonden er hun voedsel, nest- en paaigelegenheid. Van die fauna en flora is ondertussen veel verdwenen.
Deze lezing is een organisatie van Natuurvereniging De Gagel in samenwerking met de Molse Gidsenkring, de Molse kamer voor Heemkunde en ecocentrum De Goren.