Het gemeentebestuur wil de grote opmars van de ‘letterzetter’, een kleine bastkever, preventief aanpakken. Het kevertje tast verzwakte fijnsparren aan. Om verdere verspreiding tegen te gaan, vragen we inwoners om hun sparren op privé-eigendom te controleren. Merk je symptomen op, meld dit dan via www.gemeentemol.be > e-formulier > bastkever letterzetter, melding.
De letterzetter is in Vlaanderen bezig aan een grote opmars. Afgelopen zomer vielen veel fijnsparren ten prooi aan deze kleine bastkever. De kever boort een gang door het schors en nestelt zich daarna achter het schors om er te paren. Probleem is dat net achter het schors ook de vitaliteit van de boom zit, waardoor deze extra wordt aangetast.
Verspreiding tegengaan
De meeste bomen staan op privé-eigendom waardoor het gemeentebestuur moeilijk alles kan controleren. Om verdere verspreiding van deze kever tegen te gaan, is het belangrijk dat aangetaste bomen zo snel mogelijk, ten laatste voor 1 mei, gerooid worden.
Symptomen letterzetter
Volgende symptomen wijzen mogelijk op de aanwezigheid van de letterzetter:
· geen naalden aan de bomen (de lork verliest in de winter zijn naalden)
· kleine gaatjes in de schors
· schors komt los van de boom
Meld snel!
Stel je deze symptomen na controle van je sparren vast, meld dit dan snel via www.gemeentemol.be > e-formuier > bastkever letterzetter, melding of contacteer de groendienst.
1. Vul een melding in.
2. Groendienst komt langs om aanwezigheid van de letterzetter vast te stellen.
3. Letterzetter vastgesteld?
4. Groendienst vraag een burgemeestersbesluit aan voor het kappen van de boom.
5. Na ontvangst van burgemeestersbesluit moet de eigenaar de boom door een gespecialiseerde firma laten verwijderen en vernietigen.
6. Het hout van de gekapte boom mag in geen geval opgeslagen worden om nadien bijvoorbeeld als brandhout te gebruiken.
De kosten voor het kappen en verwijderen van de boom zijn ten laste van de eigenaar.