Op donderdag 4 april ben je welkom op een gratis voordracht over dipjes en depressies bij jongeren. Deze vindt plaats om 19.30 uur in de Robianozaal van school Rozenberg, Rozenberg 2. Interesse? Inschrijven kan tot en met 1 april via 014 33 15 50 of rob.philipsen@gemeentemol.be.
Spreker is Lieve Swinnen, een befaamd kinder- en jeugdpsychiater die elke dag kinderen en jongeren ontvangt met psychische problemen als depressie, angsten, druk gedrag of contactstoornissen.
Jongeren aan de antidepressiva
17.600 Belgische tieners tussen 11 en 20 jaar zitten aan de antidepressiva. Bij kinderen van 11 tot 15 jaar gaat het om een stijging van 8 % ten opzichte van 2012. Vele kinderpsychiaters vinden het amper wetenschappelijk bewezen dat die medicatie werkt op zo’n jonge leeftijd. Ze pleiten dan ook voor psychotherapie als de eerste behandeling wanneer jongeren kampen met depressieve gevoelens. Uit onderzoek blijkt echter dat slechts 1 op de 4 jongeren die antidepressiva nemen, ook psychotherapie volgen.
Signalen herkennen
Iedereen krijgt in zijn leven wel eens een kleine of grote tegenslag te verwerken. Je voelt je neerslachtig of depri. Duurt dit een paar weken, is het gevoel zeer heftig en heb je er geen controle meer over, dan is er sprake van depressie. Ook pubers kunnen een depressie doormaken. Het tijdig herkennen en behandelen van deprimerende gevoelens helpt voorkomen dat de depressie blijft duren en dat de pubers er ook op volwassen leeftijd nog regelmatig last van hebben. Lieve Swinnen legt het verschil uit tussen een dipje, een depressie en andere psychische problemen en leert ons de signalen te herkennen.
De voordracht wordt georganiseerd door de ouderraden van Rozenberg S.O., Sint-Jan Berchmanscollege, Sint-Lutgardisinstituut, Technisch Instituut Sint-Paulus en de dienst opvoedingsondersteuning.