Vanaf zaterdag 31 maart tot en met zondag 22 april loopt in De Zwaan (Markt 24-30) de expo ‘Op velo Bristol’. Zowel de historiek van de fietsenfabriek van de familie Huysmans als deze van de Bristolwielerploeg komen uitgebreid aan bod. Pronkstuk op de tentoonstelling vormt zeker de Bristolfiets waarmee Rik Van Steenbergen wereldkampioen werd op de weg in het Deense Kopenhagen (1949). Je kan de tentoonstelling dagelijks bezoeken van maandag tot en met zondag van 13 tot 17 uur. De toegang bedraagt 2 euro, -18 jaar gratis. De expo past binnen een groot eerbetoon aan de Molse fietsenfabriek Bristol: ‘Op velo Bristol’. Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.opvelobristol.be.
De tentoonstelling ‘Op velo Bristol’ dompelt je onder in het verhaal van Bristol. Bewonder de tientallen Bristolfietsen waaronder bijzondere exemplaren zoals de 100-jarige viertandem en de driewieler. Topattractie is zeker de originele Bristolfiets waarmee Rik Van Steenbergen wereldkampioen werd in 1949. Ook de gouden medaille die Bristolrenner Eugène Van Roosbroeck won op de Olympische Spelen kan je van dichtbij bekijken. Het verhaal van de fietsenfabriek wordt voorgesteld aan de hand van originele posters, archiefstukken en foto’s. Ook de Molse koershistorie en de velodrooms van Mol en Geel komen aan bod. De originele Geelse ‘velodroomklok’ waarmee men de laatste ronde belde is te bezichtigen.
Geschiedenis
Eind 1908 richten vier broers Huysmans de fietsenfabriek Bristol op. De fabriek kent haar gloriejaren na de Tweede Wereldoorlog. De fabrikant organiseert jarenlang een criterium in het centrum van onze gemeente waar belangrijke renners als Van Steenbergen, Coppi, Bartali,… aan deelnemen. Vanaf 1923 wordt één van de eerste koersen in Mol georganiseerd onder de naam ‘Groote Prijs Bristol’. De Bristol-eigenaars baten ook een velodroom uit in Mol en Geel, waar ze baanwedstrijden organiseren. In 1949 wordt Rik Van Steenbergen in Kopenhagen wereldkampioen wielrennen op een Bristolfiets uit Mol. Maar het zijn vooral gewone fietsen die het atelier aan de Markt in Mol verlaten en hun weg vinden naar fietsenwinkels over heel de Kempen.